20 numeroa vuodessa. Seuraava lehti ilmestyy 5.7.2019

Kotipellon Puutarha sai Puutarha&kauppa-lehden Innovaatiopalkinnon.

Palkinto jaettiin Kauppapuutarhaliiton vuosikokouksessa Tampereella lokakuun viimeisenä päivänä.

Puutarha-alan Innovaatiopalkinnon perusteluissa todetaan palkinnon myönnettävän poik­keuksellisen ansiokkaista ja uudenlaisista puutarhaviljelyyn liittyvistä innovaatioista. Erityistä on, jos asiassa yhdistyvät viljely, tekniikka, suomalainen osaaminen ja jopa vientimahdollisuudet.

Kotipellon puutarhan matka perinteisestä vihannesviljelmästä vientiin tähtääväksi, kasvivalikoimaltaan muista täysin poikkeavaksi erikoisviljelmäksi on Suomen oloissa ainutlaatuista.

– Totesimme, ettemme tule onnistumaan kurkunviljelijöinä. Idea syötäviin versoihin ja syötäviin kukkiin syntyi Kauppapuutarhaliiton Ruotsin opintomatkalla, kertoo puutarhan viljelystä vastaava Pirjo Mönkkönen.

Puutarhalla viljellään yli sataa erilaista versoja ja syötäviä kukkia tuottavaa kasvia. Myös markkinat Kotipellon puutarhalla on nähty toisin kuin muilla viljelmillä.

– Lähestyimme alusta lähtien keittiömestareita, ja vähitellen olemme luoneet yhdessä heidän kanssaan nimenomaan ravintoloille sopivia tuotteita. Olemme myös käynnistäneet viennin esimerkiksi Ruotsiin ja Hong Kongiin, ja muuallekin suunnitelmat ovat pitkällä, kertoo markkinoinnista vastaava Niko Honkanen.

Kotipellon puutarhan uusin vaihe on Uudessakaupungissa sijaitsevan Sybimar Oy:n suljetun kierron konseptin 1 400 neliön kasvihuoneen vuokraaminen. Tämä mahdollistaa hyvin alhaisen hiilijäljen sekä kalanviljelyn ravinteiden hyödyntämisen.

– Samalle siirryimme Uudessakaupungissa luomutuotantoon ja otimme käyttöön kotimaista LED-teknologiaa, kertoo Niko Honkanen.

Puutarha-alan Innovaatiopalkinnon voi saada yritys, yhteisö tai yksityinen henkilökin. Tunnustus alan hyväksi tehdystä työstä jaettiin nyt toista kertaa. Palkinnosta päättää ammattilehti Puutarha&kaupan toimitus.

kotipellonpt pkinnovaatiopalkinto 2017

Kuvassa: Pirjo ja Tapio Mönkkönen sekä Niko ja Sanna Honkanen luotsaavat kahdessa sukupolvessa Kotipellon puutarhaa Nousiaisissa.